T'interessa

Carrusel SISCOVA

Xarxa Sísmica de la Comunitat Valenciana

Xarxa Sísmica de la Comunitat Valenciana

En la Comunitat Valenciana, segons la Llei 2/2020, de 2 de desembre, de la Generalitat, de la informació geogràfica i de l'Institut Cartogràfic Valencià, és funció de l'ICV, d'acord amb l'apartat h) de l'article 4. 2 , establir, gestionar, conservar i actualitzar la infraestructura de la xarxa sísmica de la Comunitat Valenciana. Així mateix, l'article 46 disposa que l'Institut Cartogràfic Valencià és l'organisme encarregat de projectar, desplegar, mantindre i explotar la xarxa sísmica de la Comunitat Valenciana com a eina bàsica de la Generalitat per a la detecció dels esdeveniments sísmics ocorreguts en territori valencià.

L'ICV en col·laboració amb l'Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències de la GVA, la Universitat d'Alacant i les Diputacions de Castelló i Alacant, han desenvolupat la Xarxa Sísmica Autonòmica de la Comunitat Valenciana, SISCOVA.

Aquesta xarxa és gestionada per la Unitat de Registre Sísmic de la Universitat d'Alacant, en el marc d'un acord de col·laboració subscrit entre l'ICV i la Universitat d'Alacant en 2022, per a ampliar la xarxa sísmica d'aquesta universitat d'aquesta universitat i cobrir la totalitat del territori de la Comunitat Valenciana.

Actualment, la Xarxa SISCOVA està constituïda per nou estacions sísmiques, set localitzades en la Comunitat Valenciana i dues a la Regió de Múrcia.

Catàleg Sísmic

La Xarxa Sísmica de la Comunitat Valenciana rep les observacions en temps real registrades per les estacions sísmiques, processa les dades d'una forma automatitzada i manual per analistes especialitzats. Tot això permet la creació d'un catàleg de sismes i la publicació dels esdeveniments registrats d'una forma dinàmica que es poden consultar en el Visor cartogràfic i en l'apartat de Terratrémols registrats. Aquesta base de dades s'actualitza automàticament cada vegada que ocorre un esdeveniment de magnitud igual o superior a 2.5 i manualment quan és de magnitud inferior.