Sismicitad CV - Red SISCOVA
Terratrémols a la Comunitat Valenciana
Per què es produïxen terratrémols a la nostra regió?
La Comunitat Valenciana se situa en un límit de plaques, amb la placa de Nubia (Àfrica) al sud i la placa Euroasiàtica al nord que s'aproximen amb una velocitat d'uns 5 mil·límetres cada any.
Mapa tectònic de la península Ibèrica en el qual es ressalta la zona de deformació (i de major activitat sísmica) produïda per la convergència entre les plaques Euroasiàtica i de Nubia (Àfrica).
Quants terratrémols es produïxen cada any?
En 2024 la Xarxa Sísmica de la Comunitat Valenciana ha registrat en el nostre territori uns 500 terratrémols. La gran majoria no han sigut sentits per la població perquè han tingut magnituds compreses entre 1 i 3.
Quina és la zona sísmicamente més activa?
La mitat meridional de la província d'Alacant (comarca del Sota Segura) és la zona de major perillositat sísmica de la Comunitat Valenciana. En ella es va produir en 1829 el terratrémol de Torrevieja de magnitud 6.5, un dels dos més importants registrats en la península Ibèrica en els últims 500 anys. També va ocórrer en esta regió el terratrémol de Jacarilla-Torremendo en 1919, amb una magnitud similar al sisme de Lorca de 2011.
Mapa de perillositat sísmica de la Comunitat Valenciana.
Mapa de falles actives de la Comunitat Valenciana en el qual s'han representat els principals terratrémols ocorreguts durant el període històric i instrumental.
Quin és el terratrémol de major magnitud esperable en la CV?
Encara queda per fer molt de treball d'investigació per a respondre amb precisió esta pregunta. Sabem que, almenys, es poden produir terratrémols de magnitud 6.5 com l'ocorregut a Torrevieja en 1829. Amb la informació científica disponible que té en compte la grandària de les falles i la seua taxa de desplaçament, s'ha estimat que la màxima magnitud està entorn de 7.0
Es poden produir tsunamis?
Existixen registres de paleotsunamis a la Comunitat Valenciana i, fins i tot, d'alguns ocorreguts en les últimes dècades ocasionats per terratrémols amb epicentre al nord de la costa africana. S'han descrit diverses falles actives la traça de les quals se situa sota la mar i, per tant, són capaces de produir tsunamis. Afortunadament, la seua xicoteta longitud i la seua lenta velocitat de desplaçament són capaços de produir tsunamis amb una altura molt menys que els devastadors tsunamis de l'oceà Pacífic o l'Índic. En qualsevol cas, és imprescindible continuar investigant estos fenòmens per a poder conéixer amb major precisió la seua màxima magnitud.