T'interessa

Notícies

Ves enrere Terratrémols de gener en la Comunitat Valenciana

Terratrémols de gener en la Comunitat Valenciana

El 12 de gener de 2025 es va produir un terratrémol de magnitud 3.28 i intensitat III a Gorga-Cocentaina (Alacant) que va ser àmpliament sentit per la població. En estes mateixes dates també s'han produït alguns terratrémols de xicoteta magnitud en les proximitats de Sumacàrcer, al sud de la província de València, que no tenen relació amb l'esdeveniment de Gorga-Cocentaina. La Xarxa Sísmica de la Comunitat Valenciana (SISCOVA) registra uns 500 sismes a l'any, per la qual cosa, esta activitat sísmica amb 21 xicotets terratrémols en estes primeres dos setmanes d'any és l'habitual a la Comunitat Valenciana, on La majoria estos esdeveniments són de xicoteta magnitud i només uns pocs superen magnitud 3. Per exemple, en 2024 es van produir sis sismes de magnitud 3 o lleugerament superior, dos terratrémols de magnitud 3.4 en el Golf de València, dos terratrémols de magnitud 3.3 i 3.0 a Ibi (Alacant), un terratrémol de magnitud 3.2 a la província de Castelló i un altre de magnitud 3.0 a la província de València. En esta ocasió, el terratrémol de magnitud 3.2 de Cocentaina va ser superficial amb una profunditat de tot just 6 km, que explica que anara sentit algunes persones amb eixa intensitat. L'activitat sísmica en la nostra comunitat està produïda per l'acostament entre les plaques de Nubia (Àfrica) i Eurasia. El terratrémol de Cocentaina s'ha produït en alguna de les falles actives que es troben en la conca d'Alcoi, com la falla d'Alcoi-Cocentaina o la falla de Mariola. En el cas de Sumarcàrcer, hi ha diverses falles al nord de Xàtiva, en les fosses de Navarrés i Tous que registren habitualment xicotets terratrémols.

Xarxa Sísmica de la Comunitat Valenciana

Xarxa Sísmica de la Comunitat Valenciana

En la Comunitat Valenciana, segons la Llei 2/2020, de 2 de desembre, de la Generalitat, de la informació geogràfica i de l'Institut Cartogràfic Valencià, és funció de l'ICV, d'acord amb l'apartat h) de l'article 4. 2 , establir, gestionar, conservar i actualitzar la infraestructura de la xarxa sísmica de la Comunitat Valenciana. Així mateix, l'article 46 disposa que l'Institut Cartogràfic Valencià és l'organisme encarregat de projectar, desplegar, mantindre i explotar la xarxa sísmica de la Comunitat Valenciana com a eina bàsica de la Generalitat per a la detecció dels esdeveniments sísmics ocorreguts en territori valencià.

L'ICV en col·laboració amb l'Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències de la GVA, la Universitat d'Alacant i les Diputacions de Castelló i Alacant, han desenvolupat la Xarxa Sísmica Autonòmica de la Comunitat Valenciana, SISCOVA.

Aquesta xarxa és gestionada per la Unitat de Registre Sísmic de la Universitat d'Alacant, en el marc d'un acord de col·laboració subscrit entre l'ICV i la Universitat d'Alacant en 2022, per a ampliar la xarxa sísmica d'aquesta universitat d'aquesta universitat i cobrir la totalitat del territori de la Comunitat Valenciana.

Estacions Sísmiques

Actualment la Xarxa Sísmica de la Comunitat Valenciana té instal·lats 23 equips de registre dins de la zona en la qual es monitora l'activitat sísmica, que comprén l'àmbit autonòmic ampliat 50 km.

El conjunt d'estacions sísmiques està format per:

  • 8 sismògrafs de banda ampla, l'objectiu principal de la qual és la detecció de tota la sismicitat que es produïx, amb independència de la grandària dels esdeveniments.
  • 9 equips mixtos, que permeten detectar esdeveniments de mitjana grandària (amb sensors de velocitat de curt període) i el registre dels senyals d'acceleració (amb sensors d'acceleració) provocades per l'ocurrència de terratrémols de major grandària.
  • 6 acceleròmetres, que juntament amb els equips mixtos, configuren la Xarxa d'Acceleròmetres de la Comunitat per a la detecció de moviments forts del sòl.

Durant este any 2025, es preveu la instal·lació d'almenys 2 sismògrafs de banda ampla i 6 sensors d'acceleració, que permetran que la xarxa tinga una major i millor cobertura de la sismicitat que es produïx en l'àrea d'influència de la Comunitat Valenciana.

Catàleg Sísmic

La Xarxa Sísmica de la Comunitat Valenciana rep les observacions en temps real registrades per les estacions sísmiques, processa les dades d'una forma automatitzada i manual per analistes especialitzats. Tot això permet la creació d'un catàleg de sismes i la publicació dels esdeveniments registrats d'una forma dinàmica. Aquesta base de dades s'actualitza automàticament cada vegada que ocorre un esdeveniment de magnitud igual o superior a 2.5 i manualment quan és de magnitud inferior.