T'interessa

Notícies

Ves enrere Nou sensor sísmic instal·lat en Carcaixent

Nou sensor sísmic instal·lat en Carcaixent

La Xarxa Sísmica de la Comunitat Valenciana (SISCOVA) ha instal·lat recentment un nou sensor sísmic en el Poliesportiu Municipal de Carcaixent. L'equip instal·lat, amb codi de xarxa NCAR, és un acceleròmetre que envia dades en temps real a les dependències de SISCOVA. Els senyals registrats per este equip han sigut incorporades al procés automàtic de localització de terratrémols que es realitza en els servidors de la xarxa SISCOVA, sent la seua principal utilitat l'elaboració de mapes ràpids del moviment del sòl davant l'ocurrència d'un terratrémol. El registre de les acceleracions que patixen els edificis durant un terratrémol millora el coneixement del fenomen sísmic.

L'Institut Cartogràfic Valencià i la Universitat d'Alacant agraïxen la col·laboració i les facilitats proporcionades per l'Ajuntament de Carcaixent perquè la instal·lació haja pogut dur-se a terme de manera satisfactòria.

 

 


Xarxa Sísmica de la Comunitat Valenciana

Xarxa Sísmica de la Comunitat Valenciana

En la Comunitat Valenciana, segons la Llei 2/2020, de 2 de desembre, de la Generalitat, de la informació geogràfica i de l'Institut Cartogràfic Valencià, és funció de l'ICV, d'acord amb l'apartat h) de l'article 4. 2 , establir, gestionar, conservar i actualitzar la infraestructura de la xarxa sísmica de la Comunitat Valenciana. Així mateix, l'article 46 disposa que l'Institut Cartogràfic Valencià és l'organisme encarregat de projectar, desplegar, mantindre i explotar la xarxa sísmica de la Comunitat Valenciana com a eina bàsica de la Generalitat per a la detecció dels esdeveniments sísmics ocorreguts en territori valencià.

L'ICV en col·laboració amb l'Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències de la GVA, la Universitat d'Alacant i les Diputacions de Castelló i Alacant, han desenvolupat la Xarxa Sísmica Autonòmica de la Comunitat Valenciana, SISCOVA.

Aquesta xarxa és gestionada per la Unitat de Registre Sísmic de la Universitat d'Alacant, en el marc d'un acord de col·laboració subscrit entre l'ICV i la Universitat d'Alacant en 2022, per a ampliar la xarxa sísmica d'aquesta universitat d'aquesta universitat i cobrir la totalitat del territori de la Comunitat Valenciana.

Estacions Sísmiques

Actualment la Xarxa Sísmica de la Comunitat Valenciana té instal·lats 23 equips de registre dins de la zona en la qual es monitora l'activitat sísmica, que comprén l'àmbit autonòmic ampliat 50 km.

El conjunt d'estacions sísmiques està format per:

  • 8 sismògrafs de banda ampla, l'objectiu principal de la qual és la detecció de tota la sismicitat que es produïx, amb independència de la grandària dels esdeveniments.
  • 9 equips mixtos, que permeten detectar esdeveniments de mitjana grandària (amb sensors de velocitat de curt període) i el registre dels senyals d'acceleració (amb sensors d'acceleració) provocades per l'ocurrència de terratrémols de major grandària.
  • 6 acceleròmetres, que juntament amb els equips mixtos, configuren la Xarxa d'Acceleròmetres de la Comunitat per a la detecció de moviments forts del sòl.

Durant este any 2025, es preveu la instal·lació d'almenys 2 sismògrafs de banda ampla i 6 sensors d'acceleració, que permetran que la xarxa tinga una major i millor cobertura de la sismicitat que es produïx en l'àrea d'influència de la Comunitat Valenciana.

Catàleg Sísmic

La Xarxa Sísmica de la Comunitat Valenciana rep les observacions en temps real registrades per les estacions sísmiques, processa les dades d'una forma automatitzada i manual per analistes especialitzats. Tot això permet la creació d'un catàleg de sismes i la publicació dels esdeveniments registrats d'una forma dinàmica. Aquesta base de dades s'actualitza automàticament cada vegada que ocorre un esdeveniment de magnitud igual o superior a 2.5 i manualment quan és de magnitud inferior.